5 výhod sladenia so stéviou


Stévia je listnatá rastlina bez kalórií. Jej extrakt je 300-400x sladší než bežný cukor, takže na sladenie kávy či čaju stačí menšie množstvo. Vďaka takmer nulovej energetickej hodnote ju používajú diabetici. Prečítajte si, prečo by stévia mala nahradiť biely cukor a stať sa súčasťou nápojov a ingrediencií na varenie vo vašej kuchyni.

100 % prírodný pôvod

Na rozdiel od umelých sladidiel je stévia prírodného pôvodu. Rastlina stévia obsahuje dve hlavné sladké zložky: steviol glykozid, ktorý je sladký, ale má aj horkú chuť, a rebaudiozid A, najsladšiu zložku stévie. Stévia, na rozdiel od rafinovaného cukru, neohrozuje zdravie človeka. Vedecké štúdie dokonca ukázali, že stévia má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie.

Pomáha pri chudnutí

Nahradením bežného bieleho cukru stéviou môžete podporiť svoje chudnutie. Ak denne nahradíte 95 g cukru (bežný denný príjem človeka) stéviou, môžete schudnúť až 1 kg za tri týždne.


Reguluje hladinu glukózy

Stévia, na rozdiel od umelých sladidiel, môže znižovať hladinu glukózy v plazme a zlepšovať glukózovú toleranciu. Navyše má nulové kalórie, čo je výhodné pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť hladinu glukózy.


Znižuje krvný tlak

Stévia obsahuje okrem steviosidu aj glykozidy, ktoré pomáhajú rozširovať cievy. Tiež podporujú močenie a pomáhajú telu zbavovať sa prebytočného sodíka, čo znižuje záťaž na kardiovaskulárny systém a následne krvný tlak.


Neškodí vašim zubom

Stévia takmer neprispieva k tvorbe zubného plaku. Výskumy ukazujú, že má silné antibakteriálne účinky, ktoré chránia ústnu dutinu pred zápalmi a zuby pred kazmi.